Vitaler worden met Medical Qigong

Ben je opzoek naar oefeningen die je mentaal en fysiek in balans brengen?

Wu Qin Xi (五 禽 戏)

De vijf dieren Qigong kan worden beschouwd als de vroegste vorm van medische Qigong in de Chinese geschiedenis, die teruggaat tot de Oostelijke Han-dynastie (25-220). De oprichting van Wu Qin Xi werd toegeschreven aan de beroemde Chinese arts en chirurg Hua Tuo (110-207) die grote vaardigheden had als chirurg, acupuncturist, kruidkundige en kennis van de menselijke anatomie. Hij wordt beschouwd de eerste persoon ter wereld te zijn geweest in de ontwikkeling van anesthesie. Naast het behandelen van zijn patiënten als ze ziek waren, wilde Hua Tuo mensen ook lichamelijke oefeningen aanbevelen als een methode voor revalidatie, herstel en vooral voor preventie. Wu Qin Xi is een set van Daoyin (diep strekken) en Tu Na (diep ademhalen) oefeningen die bewegingen van de tijger, hert, beer, aap en vogel imiteren op basis van hun gewoonten.

Vijf Elementen Qigong

De vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water volgen elkaar op zoals de tijden van de klok, de seizoenen en de groeiprocessen in de natuur en zoals in de natuur het water noodzakelijk is voor het groeien van bomen, die hout geven en kunnen verbranden tot as, die op de aarde overblijft met de kleur van metaal, dat bij verhitting kan versmelten tot water.

De vijf elementen volgen elkaar in een bepaalde volgorde op. De energie in de cyclus loopt rechtsom en zo vindt een versterking plaats. De rechtsom draaiende beweging, dus met de wijzers van de klok mee, is de activerende beweging; linksom, dus tegen de wijzers in, is de remmende beweging.

De generatie - of Sheng Cyclus

Deze serie Chinese gezondheidsbewegingen weergeven de harmonie van de vijf elementen vanuit de natuur. Door alle vijf elementen in een doorgaande afwisseling te oefenen komen we zelf in harmonie. Iedere bewegingen is gerelateerd aan een element: water, hout, vuur, aarde, metaal.

Ba Duan Jin

Waarschijnlijk is Ba Duan Jin een van de oudste Qigong series die er bestaat! Deze acht Chinese gezondheidsbewegingen kunnen ongeacht ervaring in een aantal lessen worden geleerd. Het is mogelijk om deze Qigong serie staand of zittend te oefenen.

Ba Duan Jin ofwel de Acht Brokaat Stukken behoren tot de externe elixer (Wai Dan). Deze externe oefeningen zijn gebaseerd op twee theorieën uit Wai Dan of actieve Qigong:

  • De ‘Qi’ potentieel of het energieniveau wordt in de ledematen verhoogt, dit zorgt ervoor dat de blokkades in de energiekanalen worden opgeheven en de interne organen van energie worden voorzien
  • De specifieke houdingen zorgen ervoor dat de spieren van de interne organen worden aangespannen, dit zal ervoor zorgen dat de energiestroming rondom de interne organen wordt gestimuleerd

Qigong voor rugklachten

De Qigong oefeningen die worden gedaan voor rugklachten zijn bewegingen die voornamelijk afkomstig zijn uit de White Crane Qigong en de Yang stijl Taijiquan. De zachte bewegingen zorgen ervoor dat de wervelkolom en de rugspieren worden versoepelt en aangesterkt.

Qigongmeditatie

Kleine hemelse circulatie (xiao zhou tian)

Qi wordt door de belangrijkste yang meridiaan geleid, de Du Mai of het Gouverneurvat, langs de rug en de belangrijkste Yin meridiaan, de Ren Mai of het Conceptievat, langs de voorkant van het lichaam. Deze meridianen helpen de stroom van Yin en Yang energie in de twaalf orgaan-meridianen te reguleren. De Qi stijgt op door het Gouverneurvat, gaat over de kruin heen en daalt af door het Conceptievat. Naarmate Yin en Yang meer met elkaar in harmonie komen, nemen de gezondheid en vitaliteit toe. Lichaam en geest worden beter met elkaar geïntegreerd.

Grote hemelse circulatie (da zhou tian)

In de grote hemelse circulatie, die ook wel de Macro-kosmische omloop wordt genoemd, circuleert de Qi door het hele lichaam: armen, benen, Gouverneurvat en Conceptievat.

Embryonale ademhaling

De ademhaling van de ademloosheid. De embryonale ademhaling is vooral een geestestoestand, die spontaan kan optreden wanneer lichaam en geest ontspannen zijn en gevuld met Qi.